TRENDS

HR arbeidsmarkt naar recordhoogte

blog_image:article_openhr_1637563719619b3d478cc3b.jpg:end_blog_image

Het barst online van de artikelen over de toegenomen druk op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bij OpenHR merken we dit dagelijks. De telefoon staat letterlijk roodgloeiend met nieuwe klanten en nieuwe aanvragen.

Het CBS kopt: ‘Werkgelegenheid in derde kwartaal naar nieuw record’. (Lees artikel)
Er zijn 126 vacatures voor elke 100 werklozen. De werkloosheid is verder gedaald naar 3,1%.

Werf & schrijft erover: ‘Een regen aan recruitment-records’ (Lees artikel)

 • Het aantal banen nam toe met 162.000.
 • Daarmee kwam het aantal betaalde banen in Nederland voor het eerst boven de 11 miljoen.
 • De meeste vacatures stonden open in de handel (75.000).
 • De handel, zorg en zakelijke dienstverlening zijn samen goed voor de helft van alle vacatures.
 • Recruiters werkten nog nooit zo hard: er werden afgelopen kwartaal ruim 330.000 vacatures vervuld, een verbetering van het record uit begin 2020.
 • De vacaturegraad nam in het derde kwartaal verder toe van 39 naar 43 vacatures per 1.000 banen van werknemers, opnieuw een record.
 • Net als in het tweede kwartaal is de vacaturegraad het hoogst in de horeca. Eind september waren er in deze bedrijfstak 83 vacatures op 1.000 banen.
 • Het aantal banen voor zelfstandigen ligt op het hoogste punt ooit: 2.346.000. Ruim 1 op de 5 banen wordt nu door een zelfstandige opgevuld.

Deze druk op de arbeidsmarkt heeft ook gevolgen voor de specifieke arbeidsmarkt voor HRM’ers. Bij OpenHR houden we van data, we houden veel dashboards bij en de cijfers liegen niet. Enkele highlights:

 • In kwartaal 2 zien wij een groei van 25% in het aantal openstaande HR jobs bij gespecialiseerde HR bureaus ten opzichte van kwartaal 1.
 • In kwartaal 3 zien wij een groei van 46% in het aantal openstaande HR jobs bij gespecialiseerde HR bureaus ten opzichte van kwartaal 1.
 • In kwartaal 4 (tot nu) zien wij een groei van 67% in het aantal openstaande HR jobs bij gespecialiseerde HR bureaus ten opzichte van kwartaal 1.
 • Kwartaal 2 van 2021 heeft een groei van 90% in het aantal openstaande HR jobs ten opzichte van kwartaal 2 van 2020.
 • Kwartaal 3 van 2021 heeft een groei van 228% in het aantal openstaande HR jobs ten opzichte van kwartaal 3 van 2020.
 • Kwartaal 4 (tot nu) van 2021 heeft een groei van 180% in het aantal openstaande HR jobs ten opzichte van kwartaal 4 van 2020.

There you have it. De krapte op de HR arbeidsmarkt. Als er zoveel HR jobs ineens de markt op komen, geeft dat een grote druk op diezelfde markt. Recruitmentbureaus & recruitment-afdelingen draaien overuren om alles ingevuld te krijgen.

Wij denken dat er nog steeds een groot potentieel aan HRM’ers is om de openstaande HR jobs in te vullen. De HR doelgroep is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest binnen veel organisaties. Wij zien dat er sinds 2016 een stijgende lijn in zit, met elk jaar groei. Deze groei lijkt nu te versnellen.

Dat zegt niet alleen wat over de arbeidsmarkt, maar ook over bedrijven en organisaties. Zij investeren oprecht meer in HR afdelingen. En daarmee in staat HR in elk businessplan. Je komt er namelijk als organisatie niet meer mee weg door een beetje aan ‘PZ’ te doen.

De HR arbeidsmarkt is op dit moment een kandidatenmarkt. Naar onze verwachting nog wel even zo, misschien zelfs wel jaren.

HR afdelingen investeren volop in recruitment, opleiding en ontwikkeling. Thema’s als diversiteit & inclusie of werkgeluk staan bijna in elk HR jaarplan. Eindelijk.
Wij zien zelfs al dat sommige organisaties een change maken van klantgericht naar werknemersgericht werken als strategie. Happy people, happy business.

LAATSTE NEWS

De HR arbeidsmarkt stikt op dit moment van de leuke vacatures. Alleen jij...
1-12-2021
Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze WIW.
1-12-2021
In Portugal is onlangs een wet aangenomen die het recht op onbereikbaarheid...
30-11-2021
OpenHR gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close