TIPS

De week van de vitaliteit

 

blog_image:article_openhr_16632345786322f212818fc.jpg:end_blog_image

Het is niet alleen de week van het werkgeluk, maar ook de week van de vitaliteit! Hoe ga jij hiermee aan de slag?

Als je de vitaliteit van medewerkers hoog in het vaandel hebt staan, kan dat veel opleveren voor zowel de medewerker zelf als voor de werkgever. Maar wat is vitaliteit eigenlijk en hoe ga je ermee aan de slag in je organisatie? In dit artikel geven wij antwoorden op deze vragen.

Vitaliteit gaat om de mentale en fysieke gesteldheid van iemand, wat bijdraagt aan de energie om te leven. Een vitaal persoon beschikt dus over energie, lichamelijke kracht, wilskracht en weerbaarheid, maar vitaliteit gaat ook over een geestelijke gezondheid, sociale omgeving, persoonlijke waarden en overtuigingen.
 
Hieronder een aantal punten waarmee je kunt starten:

1. Allereerst is het van belang dat vitaliteit met de medewerkers wordt besproken. Laat medewerkers meedenken. Hierdoor ontvang je al snel goede ideeën én kun je meer op maat adviseren over een gezondere leefstijl. Wil je anoniem informatie verzamelen? Met een healthcheck kun je meten hoe het is gesteld met de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers en op basis van de aanbevelingen maak je een verbeterplan. Zorg er ook voor dat leidinggevenden voldoende aandacht schenken aan hun eigen vitaliteit en die van hun medewerkers.

2. Een veilige en gezonde werkplek is tevens belangrijk. Een goede werkplek heeft frisse lucht, voldoende daglicht en alle faciliteiten om lekker te kunnen werken, zoals zit-sta-bureau, een verstelbare stoel en ergonomische hulpmiddelen.

3. Organisaties en medewerker zijn gebaat bij een goede onderlinge werksfeer. Een slechte werksfeer heeft grote invloed op de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers. Het stimuleren van samenwerken en het creëren van goede werkrelaties zijn dus van essentieel belang, ook buiten kantoortijden. Organiseer dus die leuk borrel of een etentje met het team. En luister naar anderen en leer ze waarderen, zodra je deze positieve cultuur stimuleert gaat iedereen vanzelf meedoen!

4. Houd tekenen van stress bij je medewerkers goed in de gaten. Merk je een verandering bij iemand? Ga in gesprek en vraag of er iets is, omdat je ziet dat iemand bijvoorbeeld vaker ziek is, afwezig is in overleggen of geïrriteerd reageert. In overleggen tussen de leidinggevende en medewerker is het van belang om te vragen hoe het nou echt gaat, hoe het thuis is en of iemand goed in zijn of haar vel zit. Daarna kun je overgaan tot de orde van de dag en inhoudelijk de werkbespreking verder voeren.

5. Zorg tot slot voor een vitaliteitsbeleid waarin de uitgangspunten helder zijn beschreven. Met een duidelijke visie krijg je de organisatie mee en wordt vitaliteit een meer gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Vitale medewerkers op de werkvloer zorgen voor minder ziekteverzuim en meer betrokkenheid. Ze zitten lekkerder in hun vel waardoor de productiviteit toeneemt.

Reden genoeg om je als organisatie hierin te verdiepen.


LAATSTE NEWS

Wij hebben vanaf vandaag een eigen WhatsApp kanaal voor interim HR opdrachten.
29-02-2024
In onze poll van vorige week vroegen wij of jullie al zijn voorbereid op de...
27-02-2024
Ben jij al voorbereid op de nieuwe pensioenwet? Laat het ons weten door te...
22-02-2024
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close