BLOG

Verruiming van de WKR in 2023

blog_image:article_openhr_16667021426357db3ee339f.jpg:end_blog_image

Om werken in loondienst aantrekkelijker te maken, worden de kosten voor werkgevers in het MKB gecompenseerd. Eén van de maatregelen bestaat uit het verruimen van de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2023.

Maar wat is de WKR precies?
Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers in Nederland vergoedingen aan werknemers geven zonder dat zij hierover loonheffingen hoeven te betalen.
In het Belastingplan dat gepresenteerd is op Prinsjesdag stond al dat de vrije ruimte zou gaan stijgen naar 1,92%. De vrije ruimte is een percentage van de fiscale loonsom.
Maar in 2023 zal de vrije ruimte als extra lastenverlichting dienen, dus tijdelijk stijgen naar 3%. Het percentage van 3% geldt bij een loonsom tot € 400.000.

Dit betekent dat de stijging van de vrije ruimte van maximaal € 6.800 (1,7% in 2022) naar € 12.000 in 2023 gaat. In 2024 gaat de vrije ruimte waarschijnlijk weer terug naar de eerder aangekondigde 1,92%.

Wat valt er nu precies binnen die vrije ruimte?
Binnen de vrije ruimte valt in principe alles wat een werkgever aan een werknemer schenkt, wat niet direct is gelinkt aan werkzaamheden zoals:

  • Bedrijfsuitjes
  • Personeelsfeesten
  • Geschenken voor personeel
  • Reiskostenvergoeding die meer dan € 0,19 cent per kilometer bedraagt
  • Gereedschap als gift
  • Een fiets voor werk
  • Fitness buiten werk op een sportschool

Maar er zijn uitzonderingen:
Bepaalde vergoedingen vallen niet onder de WKR en hoeven dus ook niet meegerekend te worden, deze vallen onder de gerichte vrijstelling zoals de reiskosten tot € 0,19 cent per kilometer, een abonnement op het open vervoer of het aanvragen van een VOG.

Er zijn bepaalde werkvoorzieningen uitgesloten van de vrije ruimte, dit heet de nihil waardering. Hieronder vallen bijvoorbeeld werkkleding die ter beschikking wordt gesteld, koffie en thee op de werkplek en de thuiswerkvergoeding.

Het is van belang dat je de secundaire arbeidsvoorwaarden die je in 2023 in de WKR onder wil brengen, vooraf bepaalt. Zo voorkom je een eventuele naheffing van 80% vanuit de Belastingdienst.

Wil je meer weten over dit onderwerp en wat er binnen of buiten de WKR valt?
Check deze link: Rijksoverheid - WKR

LAATSTE NEWS

Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze Walk-In Wednesday.
1-07-2024
Om je op weg te helpen hebben wij tien vragen op een rijtje gezet die je...
24-06-2024
Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze Walk-In Wednesday.
3-06-2024
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close