BLOG

De belangrijkste wetswijzigingen per januari 2023

Het nieuwe jaar 2023 gaat bijna beginnen en dit brengt natuurlijk ook weer een aantal wetswijzigingen met zich mee. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Wij nemen je mee in een aantal belangrijke zaken.

1. Het minimumloon stijgt
Vanwege de inflatie is er een extra stijging van het wettelijk minimumloon. Het minimumloon zal op 1 januari 2023 direct met 10,15% omhoog gaan. Daarbij zullen de cao-lonen naar verwachting ook stijgen.

2. Vergoedingen
De onbelaste reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding gaat omhoog. De maximale onbelaste reiskostenvergoeding van €0,19 per kilometer gaat omhoog naar €0,21. Dit betekent dat werkgevers meer onbelast mogen vergoeden aan hun werknemers, maar dit is geen verplichting.

Daarnaast gaat de thuiswerkvergoeding omhoog. Afgelopen jaar was de thuiswerkvergoeding €2,00 per dag en deze zal stijgen naar €2,15 per dag.

3. Verhoging vrije ruimte werkkostenregeling (WKR)
Op Prinsjesdag werd gepresenteerd dat de vrije ruimte verhoogd zou worden met 0,22 procent voor het aankomende jaar. De tweede kamer vond dit echter nog te laag en dit heeft ervoor gezorgd dat de vrije ruimte van de werkkostenregeling over de eerste €400.000 van de loonsom wordt verhoogd naar 3%.

4. Transitievergoeding stijgt
Vanaf 1 januari 2023 is de maximale transitievergoeding €89.000 bruto óf als het jaarsalaris hoger is dan €89.000, maximaal één bruto jaarsalaris. In 2022 was de maximale transitievergoeding €86.000.

Het komt echter niet zo vaak voor, dat de werkgever dit maximale bedrag moet uitkeren. De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van het maandsalaris en het aantal jaren dat iemand in dienst is. De vergoeding die je moet betalen als een dienstverband eindigt is een derde maandsalaris per dienstjaar.

5. Wijzigingen arbeidsvoorwaarden
Er gaan een aantal aspecten veranderen door de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Het doel hiervan is om werknemers meer rechten te geven binnen hun dienstverband. Dit gebeurt allereerst door uitbreiding van de informatieplicht van de werkgever. Daarnaast is het verbod op nevenwerkzaamheden niet meer toegestaan, is verplichte scholing voor de rekening van de werkgever en krijgen werknemers recht op een zoveel mogelijk voorspelbaar en vast werkpatroon.

6. Wijziging participatiewet
De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers tegen te gaan. Hierdoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen zal bij elke gemeente hetzelfde zijn.

7. Toekomst van het hybride werken
Dit is nog niet echt een punt dat al is uitgewerkt voor 2023. Het kabinet zal in 2023 een beleidsagenda uitwerken met als doel de voor- en nadelen van thuiswerken tegen elkaar af te wegen. Mocht dit doorkomen, dan moet de werkgever de belangen van de werkgever én werknemer tegen elkaar afwegen ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid’.

8. Minder loonheffingen en meer arbeidskorting
Ieder jaar worden de loonheffingen opnieuw vastgesteld. In 2023 zal de eerste belastingschijf met 0,14% dalen en zal de arbeidskorting omhoog gaan. Door deze verlaging houden werkenden hier netto maximaal €102 per jaar meer aan over.

LAATSTE NEWS

Verzuim is een groeiend probleem in Nederland en in het vierde kwartaal van...
23-03-2023
Annette Leliveld heeft al meerdere malen een interim opdracht via OpenHR...
22-03-2023
OpenHR groeit en daarom hebben wij een aantal nieuwe gezichten bij OpenHR....
21-03-2023
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close