BLOG

Transactionele analyse - het egotype ouder - deel 2

blog_image:article_openhr_1661868163630e1883f0d19.jpg:end_blog_image

Vorige week nam ik je mee in het model van de transactionele analyse. Vandaag vertel ik je graag meer over één van de drie egotypes, te weten de ouder. De communicatie vanuit het egotype ouder is gebaseerd op gedrag zoals men een ouder in het verleden heeft zien reageren. Hierin gaat het voornamelijk over het overbrengen van waarden, normen en oordelen zoals je die hebt meegekregen.

Het egotype ouder kan reageren als “de kritische ouder”, denk bijvoorbeeld aan adviserende en zorgzame, maar ook kritische vragen en of opmerkingen. Ook kan de ouder vanuit deze reactie mopperen of veroordelen, je voelt dan bijna de wijzende vinger. Ook kan dit egotype reageren vanuit “de voedende ouder”, dan is de reactie veelal zorgzaam of zal hij de redder spelen.

Vanuit de ouderrol stel je je nooit gelijk aan de andere egotypes uit de transactionele analyse, je zet jezelf er altijd boven.

Voorbeelden van gedrag vanuit de ouderrol zijn “heb je die deadline nu alweer niet gehaald?” of “dat heb jij super goed gedaan, complimenten”.

Goed om te weten is dat je door de dag heen als mens wisselt tussen de verschillende egotypes, zowel als zender als ontvanger. In een latere blog zal ik je meenemen wat het aanspreken vanuit een bepaalde egotype doet met een ander egotype.

Volgende week neem ik je mee in het egotype volwassene.

LAATSTE NEWS

Annette Leliveld heeft al meerdere malen een interim opdracht via OpenHR...
22-03-2023
OpenHR groeit en daarom hebben wij een aantal nieuwe gezichten bij OpenHR....
21-03-2023
Ben je op zoek naar een interim HR adviseur, HR Business Partner of HR manager?
17-03-2023
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close