BLOG

DISC Workplace: Een wrap-up

blog_image:article_openhr_165839293162d91163d1ae2.jpg:end_blog_image

In de afgelopen weken hebben wij je meegenomen in een serie van vier artikelen, waarin we elke week één gedragsstijl van het DISC Workplace Profile hebben toegelicht. Wat typeert de verschillende gedragsstijlen? Wat kenmerkt ze in een team en wat hebben ze nodig in het werk? Hierbij een korte wrap-up.

Gedragsstijl D Dominant
Je weet wat je wilt, bent doelgericht en maakt gemakkelijk beslissingen. Je bent vastberaden, streeft resultaten na en communiceert krachtig. Je bent extravert en meer taakgericht dan gericht op de mens, jouw besluitvorming vindt plaats langs een logische en analytische weg. Uitdagingen en vrijheid in je functie zijn erg belangrijk.

Punt van aandacht: je kunt nogal direct of tactloos overkomen; dat waardeert niet iedereen. Je houdt van erkenning en acceptatie, je grootste angst is afwijzing.

Gedragsstijl I Invloedrijk
Je bent extravert en haalt je energie vooral uit het contact met anderen. Je bent duidelijk meer mensgericht dan taakgericht. Netwerken en contact leggen doe je van nature en je wilt vooral ook dat het gezellig is tijdens de werkoverleggen. Met jouw enthousiasme, positiviteit, optimisme en charme probeer je anderen mee te krijgen in je creatieve ideeën. Je beslist vanuit je intuïtie, jouw gevoel bepaalt uiteindelijk wat je gaat doen én je onderneemt snel actie. Je houdt van erkenning en acceptatie, je grootste angst is afwijzing.

Punt van aandacht: laat een ander ook eens aan het woord en luister naar de ideeën van een ander. Soms blijven jouw ideeën bij een gedachte; zorg dat het ook goed uitgevoerd wordt. Je kan soms chaotisch, rusteloos, kritisch en praatgraag overkomen.

Gedragsstijl S Stabiel
Je bent gematigd, geduldig, dienstbaar en tactvol. We noemen jou ook wel een ‘mensen-mens’, omdat je goed luistert naar anderen, hen graag tegemoet komt en sociaal bent ingesteld. Je houdt van hechte relaties, samenwerken en een stabiele omgeving.

Punt van aandacht: cijfer jezelf niet weg door je bescheidenheid; zet jezelf ook eens op de voorgrond. Probeer moeilijke zaken niet te ver voor je uit te schuiven.

Gedragsstijl C Consciëntieus
Je bent analytisch, secuur en werkt systematisch. Je vindt het heerlijk om dingen uit te zoeken en keuzes baseer je op feiten. Je werkt netjes en georganiseerd. Je bent introvert en meer taakgericht, dan gericht op de mens in een team. Je wordt gedreven door kwaliteit, nauwkeurigheid en details.

Punt van aandacht: wees niet altijd te kritisch, laat je perfectionisme af en toe even varen.

Het is van toegevoegde waarde om een juiste mix van deze gedragsstijlen te hebben binnen een team om (nog) beter te communiceren met bijvoorbeeld je collega’s, je leidinggevende en om samenwerkingen soepeler te laten verlopen. Het helpt ook om conflicten te voorkomen of op te lossen en inzicht te krijgen in de wijze waarop je reageert op problemen en veranderingen in je omgeving. Kortom; je krijgt meer inzicht in je gedrag en het effect daarvan op anderen en hoe je jouw gedrag het beste in kunt zetten in verschillende situaties.

Krijg ook inzicht in jouw gedragsstijlen of die van je team en mail naar disc@openhr.nl of bel met Yvette (026- 365 03 00) als je meer informatie wilt ontvangen.

LAATSTE NEWS

Ieder mens wil graag gelukkig zijn in zijn of haar leven, zo ook op het werk....
25-09-2023
Naast het feit dat het lekker is om even naar buiten te gaan heeft een...
22-09-2023
Wat is er belangrijk voor jou als HR professional? Wij zetten het voor je op...
20-09-2023
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close