INTERVIEW

Droombaan gevonden: Een interview met Maryse

blog_image:article_openhr_165951726862ea3954655ad.jpg:end_blog_image

Maryse is sinds juni 2018 Head of HR bij Prénatal.

Stel jezelf eens voor
Ik ben Maryse Verzuu, ben 47 jaar oud en woon in het mooie Doorn. Ik woon samen met mijn man en vier poezen. Eigenlijk een teveel, maar we konden nadat we tijdens corona een nestje kittens thuis hadden het niet over ons hart verkrijgen ze alle vijf weg te doen. Dus we hebben er eentje gehouden.

Verder ben ik gek op muziek, ga ik graag naar een concert en heb ik sinds een paar jaar drumles en een drumstel in mijn kelder.

Mijn hele carrière heb ik allerlei verschillende HR banen gehad, in allerlei verschillende branches. Momenteel ben ik werkzaam in de retail en hiervoor bij een grote internationaal hotelgroep, dus die 24/7-dynamiek vind ik wel fijn.

Waarom ben je destijds overgestapt naar Prénatal?
Ik ben 4 jaar geleden na een leuke ontmoeting met Mark van OpenHR bij Prénatal op gesprek geweest en vervolgens aan de slag gegaan als ‘Head of HR’.
Ik kan me nog herinneren dat ik na het gesprek terug naar mijn auto liep en dacht ‘deze baan wil ik, maar dan ook écht!’

Prénatal is zo’n mooie, gevestigde naam in de retail en er lag zo’n vette uitdaging op HR vlak om mee aan de slag te gaan. Mooi bedrijf + mooie HR klus + leuke mensen!

Voor mijn start was er veel aan besparingen en cost-cutting gedaan binnen de organisatie en dit resulteerde in een niet al te prettige sfeer en vertrouwen onze onder collega’s, zowel op ons hoofdkantoor als in de winkels. Het verloop was enorm hoog waardoor veel kennis weggevloeid was.

Hier moest echt snel iets aan veranderen. Vrij snel nadat ik gestart was, is er een nieuwe CEO aangesteld. Hij heeft HR hoog in het vaandel staan en snapt als geen ander dat je in mensen moet investeren om ze te behouden en ze beter te maken.

Daarnaast bleken we ook nog eens ontzettend goed samen te kunnen werken! Er zijn maar weinig CEO’s waarvoor ik heb mogen werken die me gekscherend en met een dikke knipoog ‘de rooie heks van HR’ mogen noemen!

Wat heeft de stap naar Prénatal je gebracht?
Binnen Prénatal is HR opgenomen in het Strategisch Management Team. Ik ben dus betrokken bij organisatie brede vraagstukken. Fantastisch om zo je eigen blik te verruimen en van ‘hoog over’ vervolgens in te zoomen naar ‘en hoe gaat HR hier concreet een bijdrage aan kunnen leveren’?
Cultuur én communicatie is een essentieel onderdeel wat valt onder mijn portefeuille, waar ik veel plezier aan beleef. We hebben de afgelopen jaren met elkaar een cultuur-optimalisatie weten te bewerkstelligen waarin vertrouwen en openheid centraal staat. Dit is te merken aan de openheid die mensen voelen om ‘hun zegje’ te doen, ook als ze het ergens niet mee eens zijn.

Daarnaast; we praten binnen Prénatal niet over: werknemers of medewerkers of personeel (die laatste kan écht niet meer, mensen!) maar over collega’s! Het woord ‘collega’ symboliseert voor ons dat we allemaal een bepaalde rol en verantwoordelijkheid binnen dit bedrijf hebben, we dragen allemaal bij aan het succes van Prénatal en dat doen we als collega’s: samen.

We hechten dan ook met name waarde aan successen die als groep of team behaald worden. En dan is het heel gaaf om te merken dat het verloop terugloopt, er steeds meer collega’s een stap binnen Prénatal zetten en als klap op de vuurpijl zijn we begin 2022 uitgeroepen tot ‘Great Place to Work’! Iets waar we als organisatie super trots op zijn.
In een snel bedrijf zijn problemen vaak al opgelost voordat ‘the sh….. hits the fan!’ en dat is een kwaliteit. De communicatie doen we dan niet altijd even gestructureerd en goed. Inmiddels werken we qua communicatie samen met onze Italiaanse moederbedrijf op communicatieplatform ‘Workplace’ en zetten we stappen vooruit.

Wat deze baan me ook zeker heeft gebracht, is het team van 7 geweldige HR collega’s; mijn werkfamilie. Stuk voor stuk echt kanjers die voor elkaar door het vuur gaan en waarmee we als HR team mooie dingen doen.

Wat is je volgende stap?
Prénatal is een ontzettend fijn bedrijf om voor te werken en ik hóór hier echt. Alleen als ik merk dat ik als Head of HR ‘in herhaling’ ga vallen of ik vind zelf dat ik niet vernieuwend genoeg meer kan zijn, dan wordt het tijd om weer eens verder te gaan kijken. Een HR baan binnen een wat groter team of met wat internationale onderdelen, zou dan gaaf zijn.

Wat staat er bovenaan de HR agenda bij Prénatal?
We zullen de komende jaren anders naar ‘arbeid’ moeten gaan kijken. We hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt, waarbij in mijn beleving het dieptepunt nog lang niet is bereikt.

In de retail zijn de marges smal, waardoor we qua salarissen niet aan de bovenkant van de markt kunnen zitten. We zijn momenteel aan het kijken waar we flexibiliteit kunnen toevoegen aan onze arbeidsvoorwaarden, zodat het beter aansluit bij de wensen. Daarnaast is goed leiderschap een belangrijk thema voor ons, en ook diversiteit en inclusie.

Hoe zie je de komende 5 jaar voor je?
Wow. Vijf jaar is lang hoor!

Ik ben niet zo van de structuur en de planning….ik kijk vaak op zondagavond pas hoe mijn week eruit gaat zien.

Maar over vijf jaar hoop ik dat iedereen om me heen nog steeds gezond en wel is. Ik ben dan HR verantwoordelijke voor een mooi dynamisch bedrijf, retail of horeca want daar ligt toch wel mijn hart en werk ik samen met een leuk team aan HR professionals! In het weekend drum ik dan in een bandje.

Door de bemiddeling van OpenHR heeft Maryse de stap naar Prénatal gemaakt. Wil jij ook bemiddeld worden door ons? Schrijf je dan vandaag nog in.

Schrijf je in!

LAATSTE NEWS

Annette Leliveld heeft al meerdere malen een interim opdracht via OpenHR...
22-03-2023
OpenHR groeit en daarom hebben wij een aantal nieuwe gezichten bij OpenHR....
21-03-2023
Ben je op zoek naar een interim HR adviseur, HR Business Partner of HR manager?
17-03-2023
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close