BLOG

Leiderschap blog 1 - Begin bij jezelf

blog_image:article_openhr_166515491763403f6574478.png:end_blog_image

Een goede leider zijn voor anderen begint bij jezelf. Je moet eerst in verbinding staan met jezelf en je eigen valkuilen en kwaliteiten kennen, voordat je een goede leider kan zijn voor anderen. Daarbij is het beeld van ‘een leidinggevende’ aan het veranderen. De leider van de toekomst zal meer leiding geven vanuit verbinding en minder op basis van macht en hiërarchie zoals we in het verleden meer zagen.

Tegenwoordig is het niet alleen meer belangrijk om winst te maken of om een bepaald proces te optimaliseren. Het gaat steeds meer om mensen: wat zij jou kunnen bieden en wat jij hen kan bieden. Elke keer wanneer jij contact hebt met een klant of medewerker, sta je in verbinding. Hoe groter de kans dat jij jezelf kan zijn in dat gesprek, hoe sneller er onderlinge verbinding plaatsvindt.

Om een leider te worden die vanuit verbinding leiding kan geven, moet je eerst naar jezelf kijken. Dit houdt in dat je moet weten vanuit welke waarden jij wilt handelen, wie jij bent als persoon en wat jou typeert. Daarbij is het ook belangrijk dat je je eigen energie goed kan managen om dit door te geven aan anderen.

Wanneer je jezelf goed kent, weet je waar je passie ligt. Je weet waar je nog in kan groeien en je weet waar je al goed in bent. Jij kan doelgerichte stappen zetten om niet alleen je eigen doelen te verwezenlijken, maar ook die van een ander. Als jij het beste uit jezelf kan halen, stimuleer je anderen om dit ook te doen. Onthoud dat het niet altijd gemakkelijk is om jezelf te leren kennen en in verbinding met jezelf te komen staan. Je hebt hier doorzettingsvermogen voor nodig.

Dit was het eerste artikel in de serie leiderschap. In de volgende twee artikelen wordt verder ingezoomed op het in verbinding staan met de ander en in verbinding staan met het team en de organisatie.

Stay tuned!LAATSTE NEWS

Op 1 januari 2024 gaan er weer nieuwe wetten in die invloed hebben op de...
7-12-2023
Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze WIW.
4-12-2023
Neurolinguïstisch programmeren is een psychologische benadering en...
1-12-2023
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close