BLOG

De wereld van NLP

NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren. Neurolinguïstisch programmeren is een psychologische benadering en communicatietechniek die ontstond in de jaren zeventig. Het richt zich op de relatie tussen taal (linguïstiek), neurologische processen (neuro) en gedragspatronen die zijn aangeleerd door ervaring (programmeren).

NLP stelt dat door de patronen van succesvol gedrag van anderen te observeren en te leren, mensen hun eigen gedrag kunnen veranderen en hun doelen kunnen bereiken. Het geeft inzicht in de communicatie tussen mensen, de communicatie met jezelf. Ook biedt NLP veel technieken om die communicatie te verbeteren. 

Afgelopen jaar dompelde ik, Femke Rebergen (Senior HR Recruitment Consultant bij OpenHR), me onder in de wereld van NLP en volgde ik de NLP Practitioner opleiding bij het IEP. Enorm leerzaam, waardevol en dagelijks toe te passen in mijn werk als Recruitment Consultant.

Wat houdt NLP in? NLP kent een aantal belangrijk principes:

1. Subjectieve ervaring
NLP erkent dat de manier waarop individuen de wereld waarnemen en begrijpen, subjectief is. Onze zintuiglijke waarneming en cognitieve processen variëren van persoon tot persoon.

2. Rapport
Het opbouwen van een sterke band of rapport hebben met anderen is cruciaal in NLP. Het idee is dat communicatie effectiever is wanneer er vertrouwen en begrip tussen mensen bestaat.

3. Kalibratie
Kalibratie verwijst naar het nauwkeurig observeren van non-verbale signalen en gedragingen om inzicht te krijgen in iemands emotionele toestand en gedachten. Dit kan helpen bij het aanpassen van de communicatie om beter contact te maken met de gesprekspartner.

4. Pacing en leading
In NLP wordt het concept "pacing" gebruikt om te beschrijven hoe je je kunt aanpassen aan de gedrags- en communicatiestijl van de ander. Dit creëert een gevoel van verbinding en vertrouwen. "Leading" is het geleidelijk sturen van de interactie in de gewenste richting.

5. Ankering
Dit houdt in dat je positieve emotionele toestanden kunt 'ankeren' aan bepaalde fysieke aanrakingen, gebaren of woorden. Deze ankers kunnen later worden geactiveerd om weer dezelfde emotionele toestand op te roepen.

6. Modellering
Een belangrijk concept in NLP is modellering, waarbij succesvol gedrag van anderen wordt geobserveerd en geanalyseerd om het zelf te kunnen toepassen. Dit wordt vaak gebruikt in zelfverbetering en persoonlijke ontwikkeling.

NLP wordt in verschillende contexten toegepast, waaronder:

1. Persoonlijke ontwikkeling
Mensen gebruiken NLP-technieken om persoonlijke doelen te bereiken, hun communicatievaardigheden te verbeteren en hun zelfvertrouwen te vergroten.

2. Therapie en coaching
Sommige therapeuten en coaches integreren NLP-technieken in hun praktijk om cliënten te helpen met gedragsproblemen, trauma's, verslavingen en andere psychologische uitdagingen.

3. Communicatie en sales
NLP wordt vaak toegepast in marketing, sales en communicatietraining om effectievere communicatiestrategieën te ontwikkelen en te begrijpen hoe mensen beslissingen nemen.

4. Onderwijs
NLP-technieken worden soms gebruikt in het onderwijs om lesmethoden en leerstrategieën te verbeteren.

5. Relaties en interpersoonlijke communicatie
NLP kan helpen bij het verbeteren van relaties door beter begrip van en communicatie met anderen.

Het is belangrijk op te merken dat NLP als een controversiële benadering wordt beschouwd. Sommigen prijzen de technieken als waardevol en effectief, terwijl anderen kritiek hebben geuit op het gebrek aan wetenschappelijke validatie en het potentieel voor misbruik. 

Geschreven door: Femke Rebergen Senior HR Recruitment Consultant bij OpenHR

LAATSTE NEWS

Ben jij al voorbereid op de nieuwe pensioenwet? Laat het ons weten door te...
22-02-2024
In de dynamische wereld van vandaag is het hebben van de juiste vaardigheden...
12-02-2024
Eind vorig jaar vroegen wij aan jullie wat er op jouw HR-agenda staat....
8-02-2024
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close