BLOG

Met onze vijf B's krijg jij het verzuim gegarandeerd omlaag


Verzuim is een groeiend probleem in Nederland en in het vierde kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim zelfs het hoogst in 23 jaar! Het wordt steeds moeilijker om verzuim onder controle te houden. Omdat er steeds minder bedrijfsartsen zijn en werkgevers steeds meer zelf moeten doen op het gebied van verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid. Maar hoe pak je dit aan? Nou, daar hebben wij dé oplossing voor: de vijf B's om jouw verzuim omlaag te krijgen!

De eerste B is Beleid: 
Het is belangrijk om een helder beleid op te stellen op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Wat zijn de doelen van jouw organisatie op de korte en lange termijn? Wil je de touwtjes zelf in handen houden of juist uitbesteden? Het is belangrijk om de juiste stakeholders hierbij te betrekken, zodat je draagvlak en commitment creëert.

De tweede B is Bepaal: 
Voer eigen regie en regel als werkgever de verzuimbegeleiding van medewerkers zelf. De Arbodienst is er om advies te geven, niet om te controleren. Binnen het eigen regie model ligt net als in de WIA de focus op wat een medewerker nog wél kan, in plaats van wat niet meer mogelijk is. De leidinggevende speelt hierbij een belangrijke rol en jij als werkgever moet hen hierin trainen en ondersteunen.

De derde B is Bewaak: 
Zorg ervoor dat je preventief signaleert en vraag regelmatig aan je medewerkers hoe het met ze gaat. De leidinggevende kent de medewerker immers het beste. Ga het gesprek aan en probeer oprecht interesse te tonen, zodat de drempel voor de medewerker lager wordt om problemen te delen die kunnen leiden tot verzuim. Samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken.

De vierde B is Babbel:
Ga in gesprek met je medewerker en niet pas als hij/zij al arbeidsongeschikt is. Toon interesse en weet wat er speelt in het leven van je medewerkers. Het is belangrijk dat je altijd oprecht geïnteresseerd bent, niet alleen als er iets aan de hand is.

De vijfde B is Beleg: 
Zorg voor een goede providerboog. Dit is een groep van externe partijen die jou als werkgever bijstaan in verzuimpreventie en het bevorderen van de gezondheid van medewerkers. De inrichting van de providerboog is afhankelijk van de visie van de organisatie op het gebied van vitaliteit en de aandachtspunten binnen de organisatie. Bespreek dit met je collectieve zorgverzekeraar en kies de juiste providerboog voor jouw organisatie.

Dus, zorg ervoor dat je deze vijf B's toepast om jouw verzuim omlaag te krijgen. Op die manier houd je je medewerkers gezond en gelukkig én voorkom je onnodig verzuim. 

OpenHR is dé expert op het gebied van het bemiddelen van de beste casemanagers voor verzuim, Arbo-adviseurs en andere specialisten op het gebied van verzuim en vitaliteit. Wij staan altijd voor je klaar om te sparren over hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen. Neem gerust contact met ons op en ervaar zelf waarom zoveel organisaties vertrouwen op de expertise van OpenHR!

Auteur: Femke Rebergen, Senior HR Recruitment Consultant bij OpenHR & specialist in verzuim & vitaliteit. 

LAATSTE NEWS

Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze WIW.
8-06-2023
Recruitment is een essentieel onderdeel van elk bedrijf en in de huidige...
1-06-2023
Ze zijn begonnen! Er wordt hard gewerkt aan de verbouwing van ons kantoor.
30-05-2023
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close