BLOG

Van een team naar een superteam!

blog_image:article_openhr_1666873106635a7712086a0.jpg:end_blog_image

Samenwerken in een team kan best een uitdaging zijn. Elk individu moet namelijk de motivatie en gedrevenheid hebben om het teamwork te laten slagen. Mocht een opdracht niet gaan zoals gepland, dan kan het zijn dat het team op een gegeven moment vastloopt. Het resulteert in irritatie, verlies van motivatie en frustratie bij de deelnemers. Dit is niet bevorderlijk voor het teamwork. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, is het belangrijk dat alle teamleden zich bewust zijn van eventuele uitdagingen die het samenwerken met zich mee kan brengen.

Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen als team, maar echt als superteam samenwerkt? Om uiteindelijk een superteam te kunnen zijn, moet elk individu zich ervan bewust zijn dat je samen meer kunt bereiken dan ieder voor zich. Het is daarnaast een belangrijke voorwaarde dat elk individu genoeg tijd en energie wil investeren. Er zijn dus meerdere zaken van belang op het moment dat je een superteam wil vormen. Hieronder bespreken we er een aantal.

Positiviteit
Allereerst is het heel belangrijk dat een teamlid onderdeel van de groep wil zijn. Ieder moet zich willen verbinden aan het team en er deel van uit willen maken. Iedereen moet een prettig gevoel hebben bij het team waar hij of zij bij wil horen. De normen en waarden moeten voor de gehele groep duidelijk zijn en ieder teamlid moet deze naleven.

Vertrouwen
Vertrouwen kan je niet afdwingen en zal niet zomaar ontstaan. Het krijgen en geven van vertrouwen neemt tijd in beslag. Het vertrouwen tussen teamleden zal groeien wanneer zich verschillende situaties hebben voorgedaan, waarbij elk teamlid gezien kan hebben hoe een ander daarop reageert. Door de ander beter te leren kennen en bewust te worden van elkaars gedrag, wordt het vertrouwen groter in de ander.

Rolverdeling en menstypen
Niet iedereen binnen het team kan dezelfde rol uitoefenen. Hier moet op voorhand rekening mee gehouden worden, wil iedereen zijn eigen plek kennen. Dit kan goed gekoppeld worden aan de verschillend menstypen. Elk mens is anders en hierdoor zal niet iedereen hetzelfde reageren op situaties. Elk teamlid moet rekening houden met elkaars manier van werken en aanvaarden dat elk teamlid een andere mening heeft. Flexibel en doordacht reageren is dan ook essentieel voor een succesvolle samenwerking.

Een superteam zal dus niet zomaar ontstaan. Elk teamlid moet écht bij het ‘droomteam’ willen horen. Zonder de wil en motivatie kan elk individu niet genoeg investeren in de samenwerking om ervoor te zorgen dat je van een team een superteam kan maken.

LAATSTE NEWS

Annette Leliveld heeft al meerdere malen een interim opdracht via OpenHR...
22-03-2023
OpenHR groeit en daarom hebben wij een aantal nieuwe gezichten bij OpenHR....
21-03-2023
Ben je op zoek naar een interim HR adviseur, HR Business Partner of HR manager?
17-03-2023
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close