BLOG

Employability: het sleutelwoord voor loopbaansucces



In de dynamische wereld van vandaag is het hebben van de juiste vaardigheden alleen, niet langer voldoende om een succesvolle loopbaan op te bouwen. Gelukkig is daar employability.

Wat is employability?
Employability betekent dat de medewerker het vermogen heeft om zijn huidige werk te behouden of nieuw werk, intern of extern, te verkrijgen. Oftewel: de werknemer doet passend werk en kan dit optimaal uitvoeren. Nu, en vooral in de toekomst. Want de inhoud van werk verandert steeds sneller.

Employability gaat verder dan alleen het bezitten van technische vaardigheden. Het omvat een combinatie van kennis, vaardigheden, houdingen en persoonlijke eigenschappen die je in staat stellen om effectief te functioneren en te groeien in je werk. Het houdt rekening met het vermogen om je aan te passen aan veranderingen, nieuwe situaties aan te pakken en te blijven leren in een voortdurend evoluerende arbeidsmarkt.

Waarom is employability zo belangrijk?
Employability is voor zowel werkgever als medewerker belangrijk vanwege de continue veranderingen op de arbeidsmarkt, de toenemende concurrentie en het belang van levenslang leren. Het stelt medewerkers en hiermee bedrijven in staat zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ook bevordert het bij medewerker zelfstandigheid en vergroot de kansen op werkplezier, succes in een dynamische professionele omgeving en baankansen. 

De Bouwstenen van Employability

Technische Vaardigheden: 
Hoewel technische vaardigheden belangrijk zijn, zijn ze slechts een deel van het geheel. Zorg ervoor dat je up-to-date blijft met de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Soft Skills: 
Communicatie, teamwork, probleemoplossend vermogen en andere soft skills zijn belangrijk. Werkgevers waarderen vaak deze persoonlijke eigenschappen evenzeer, zo niet meer, dan technische bekwaamheden.

Leervermogen: 
Toon bereidheid om te leren en je aan te passen aan nieuwe situaties. Een proactieve houding ten opzichte van professionele ontwikkeling vergroot je inzetbaarheid.

Netwerken: 
Bouw en onderhoud professionele relaties. Netwerken kan deuren openen naar nieuwe kansen en waardevolle inzichten bieden.
 

LAATSTE NEWS

Wij nemen je in 10 stappen mee naar een goede onboarding.
18-04-2024
Om tot een goede onboarding te komen worden de 4 C’s van Tayla Bauer (2010)...
12-04-2024
Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze Walk-In Wednesday.
13-03-2024
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close