INTERVIEW

Next step: van HR Adviseur naar VP People & Culture

blog_image:article_openhr_166201743763105f9d7bf16.jpg:end_blog_image
Anita is VP People & Culture bij Archwey®

Even een korte introductie, wie ben je en waar werk je momenteel?

Ik ben Anita, woonachtig in Haarlem. Sinds 2001 ben ik werkzaam in het HR-vakgebied. Enkele jaren daarvoor was mijn interesse in het vakgebied ontstaan. Ik kwam situaties tegen waarin de relatie tussen het bedrijf en collega’s onder druk stond. Omdat werken voor mij van jongs af aan belangrijk is geweest, en leuk werken uiteraard nog meer, wilde ik graag van betekenis zijn in de relatie tussen werkgever en werknemer. Toen ik dat met mijn toenmalige manager besprak - dat ik graag een overstap zou willen maken naar P&O, zoals dat toen nog vaak heette- gaf hij mij het advies het vooral niet te doen. Mijn open en recht-voor-zijn-raap persoonlijkheid zou mij niet erg geschikt maken. En daarnaast zou het ook helemaal niet leuk zijn, zou ik nooit meer zo populair zijn als ik ooit was onder collega’s. Vervolgens speelden twee zaken in mijn voordeel: 1. De mentaliteit die mijn huidige CEO, Sjoerd Fauser, ook heeft: “don’t take no for an answer” en 2. de arbeidsmarkt. Net als nu was het niet makkelijk om aan kandidaten te komen. Dus enkele maanden na dat gesprek kreeg ik de kans om – zonder hiervoor opgeleid te zijn – als P&O adviseur te starten.

Met mijn kennis van de organisatie en goede band met vele collega’s, mijn optimistische inslag en doorzettingsvermogen ben ik met een CAO-boekje in de hand ervoor gegaan. Uiteraard heb ik ook diverse opleidingen en trainingen in de avonduren en weekenden gevolgd en nu – ruim 20 jaar later – haal ik nog steeds veel energie uit dit vak.

Welke loopbaanstap heb je gemaakt en wat maakt de functie waarin je nu zit?

Bij mijn vorige internationale werkgever was ik HR-adviseur voor een lokale entiteit in Nederland. Nu ben ik (weer) internationaal verantwoordelijk voor meerdere entiteiten. Ik ben minder met operationele zaken bezig en meer met langere termijnplanning.

Wat “de functie maakt” is dat er binnen Archwey® op een bij mij passende manier naar mensen in een bedrijf wordt gekeken. Het gaat om People en minder om Resources. Ook het internationale aspect, de duurzame missie waar onze organisatie voor staat, en de gepassioneerde collega’s maken dat ik me hier als een vis in het water voel.

Waarom pas jij zo goed bij deze functie en ben je ook uit jouw comfortzonde gestapt?

Ik ben iemand die goed meerdere stappen vooruit kan denken, van elkaar losstaand lijkende ontwikkelingen met elkaar kan verbinden en er creatieve oplossingen voor kan bedenken. Dat vooruitdenken, snel kunnen schakelen en een goede helicopterview zijn nodig in deze sterk groeiende en zeer dynamische organisatie, waarin soms wel eens geen constanten lijken te bestaan. De missie om de wereld te veranderen met duurzame materialen is de enige constante waar we aan vasthouden.

Iets wat ik nog nooit gedaan heb is mijn comfortzone. Niets leuker voor mij dan dat. Het supersnelle schakelen wat hier nodig is, dat kan mij af en toe even uit balans brengen, maar hoe gaaf is het niet als het toch weer lukt!

Waar ben je trots op?

Ik vind dit een lastige vraag, ik ben nooit zo snel trots op iets wat ik doe. Tenslotte zijn we altijd een schakel in het grotere geheel. Ik ben wel erg blij met de vertrouwensband die ik o.a. met mijn manager heb opgebouwd. Discussies gaan altijd over de inhoud en niet over de relatie.

Wat staat er bovenaan jullie HR-agenda?

We hebben nog steeds full focus op talent acquisitie en daarnaast gaan we snel meer aandacht besteden aan talent development. Informeel wordt daar al veel aandacht aan besteed: meerdere collega’s hebben binnen 1-3 jaar promotie en/of een job switch binnen de organisatie gemaakt. Maar er is nog geen bouwwerk voor. Dat willen we wel graag ontwikkelen. Om mensen te behouden en hun werkplezier te verhogen, maar ook om straks een goede succession planning te hebben.

Wat zijn jouw ambities?

Als mijn team staat en iedereen goed in diens functie zit, wil ik mij meer gaan richten op mijn coaching- en trainingsvaardigheden. Ik wil met mijn positiviteit en “business mindset” het beste uit mensen halen. Hoe precies weet ik nog niet, maar constant blijven leren vind ik zelf heel belangrijk. Ik wil niet alleen mijn huidige expertise en ervaring gebruiken, maar ook nieuwe dingen leren.

Door de bemiddeling en ondersteuning van OpenHR heeft Anita de stap van HR Adviseur naar VP People & Culture gemaakt. Wil jij dat ook? Schrijf je dan vandaag nog in bij ons.

LAATSTE NEWS

Hi HRM’er! 5 december is weer gekomen, Tijd om te reageren op de baan van...
5-12-2022
Onboarding van nieuwe medewerkers is enorm belangrijk. Ruim 30% van de...
2-12-2022
Op zoek naar een (interim) HR adviseur, HR Business Partner of HR Manager?
30-11-2022
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close