BLOG

Nudging op de werkvloer


Nudging, een concept uit de gedragswetenschappen, is een manier om gewenst gedrag op de werkvloer te stimuleren en de prestaties van werknemers te verbeteren. Het verwijst naar het subtiel beïnvloeden van gedrag (geheel vrijwillig en zonder dwang), door gebruik te maken van positieve en indirecte suggesties. 

Als HR professional kan je nudging strategieën gebruiken om een positieve werkomgeving te creëren en bijvoorbeeld het welzijn, de gezondheid en de productiviteit van medewerkers te bevorderen. Graag nemen we je middels enkele voorbeelden mee hoe je dit zou kunnen doen.

Nudge jouw medewerkers naar vitaliteit
Nudging kan op verschillende manier worden ingezet, bijvoorbeeld om de vitaliteit van medewerkerspositief te beïnvloeden. Denk aan het stimuleren van beweging. Hoe zorg je er nu voor dat medewerkers die ene trap naar boven nemen, en niet voor de snelle en makkelijke optie van de lift kiezen? Door het toevoegen van visuele cues, patronen, pijlen of motiverende boodschappen, maak je de trap aantrekkelijker en kan je medewerkers subtiel nudgen en ervoor zorgen dat medewerkers eerder voor de trap kiezen. Hieronder wat concrete ideeën:

  • Maak een eyecatcher van die ene saaie trap in de hal. Schilder de treden in een opvallende kleur, waardoor de trap contrasteert met de omgeving en direct de aandacht trekt. Je kunt ook visuele patronen creëren door de traptreden te schilderen. Plaats voetstappen op de grond die naar de trap leiden. Dit is een duidelijke visuele cue die mensen subtiel aanmoedigt in de richting van de trap te lopen.
  • Geef bij elke trede aan hoeveel extra calorieën de traploper heeft verbrand. Dit trekt niet alleen de aandacht, maar speelt ook in op het principe van 'commitment'. Bij elke trede boekt de werknemer vooruitgang, wat een gevoel van beloning activeert.

Ook voor het bevorderen van gezond eten kan je nudging inzetten om medewerkers een duwtje in de goede richting te geven. 

  • Zorg dat tussendoortjes zoals fruit goed zichtbaar zijn. Leg ze op ooghoogte, op de route naar het toilet of in een schaal op het bureau, zodat ze een prominente plaats hebben. 
  • Maak water drinken toegankelijk, zorg dat de drempel naar een glaasje water zo laag mogelijk is. Zo voorkom je dat medewerkers het drinken van water uitstellen en zorg je dat ze zo fit mogelijk aan het werk blijven.

Aan de slag
Nudging is gemakkelijk, snel te implementeren en het kost niks. Belangrijk is dat je nudges subtiel houdt. Biedt medewerkers altijd keuzevrijheid, maar geef ze met kleine nudges een duwtje in de goede richting. Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met context van jouw organisatie en het type medewerkers binnen jouw organisatie. Sluit hierbij aan, zodat de nudges ook aansluiten bij hun behoeften en motivaties, zo hebben ze het meest effect!

LAATSTE NEWS

Wij nemen je in 10 stappen mee naar een goede onboarding.
18-04-2024
Om tot een goede onboarding te komen worden de 4 C’s van Tayla Bauer (2010)...
12-04-2024
Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze Walk-In Wednesday.
13-03-2024
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close