BLOG

In 8 stappen naar een datagedreven HR beleid


Zoals we je laatst al vertelden biedt HR Analytics organisaties waardevolle inzichten in hun personeelsbestand en stelt hen in staat om betere beslissingen te nemen op basis van data. Vandaag laten wij een 8 stappenplan zien om zo succesvol mogelijk HR Analytics in te zetten. Door deze stappen te volgen, kun je waardevolle statistieken monitoren, voorspellingen doen en de impact van HR op de bedrijfsresultaten meten.

Stap 1: Kies de statistieken
Het eerste wat je moet doen is bepalen welke statistieken je wilt monitoren en voorspellen. Dit moet in lijn zijn met de bedrijfsresultaten die je wilt behalen. Formuleer de vragen die verband houden met je personeelsbestand en identificeer de relevante statistieken en KPI's. Overweeg ook aangepaste KPI's naast de standaard HR-statistieken om een compleet beeld te krijgen.

Voorbeelden hiervan zijn: Time-to-Fill, Training and Development ROI, verzuim en medewerkerstevredenheid score.

Stap 2: Definieer de gegevensbronnen
Identificeer de bronnen waaruit je de benodigde gegevens kunt halen. Dit kunnen interne systemen zijn, zoals talentbeheer- of personeelsplanning software, maar ook externe bronnen zoals sociale-mediasites of enquêtegegevens. Documenteer alle relevante gegevensbronnen voor een volledig overzicht.

Stap 3: Kies een tool
Bepaal of je een kant-en-klare tool wilt gebruiken of je eigen systeem wilt bouwen. Er zijn verschillende tools beschikbaar, zowel algemene HR-analytics tools als op AI gebaseerde oplossingen. Zorg ervoor dat de gekozen tool aansluit bij je specifieke behoeften en vereisten.

Stap 4: Verzamel een team
Als je besluit om je eigen HR-analyseoplossing te bouwen, stel dan een team samen met de benodigde vaardigheden. Dit kan onder andere een Gegevensanalist, datawetenschapper, HR Manager en Data Engineer omvatten. Pas de teamstructuur aan op basis van de complexiteit van het project, het budget en de tijdlijn.

Stap 5: Zet data-infrastructuur op
Creëer de benodigde data-infrastructuur om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en op te slaan. Dit omvat een data-integratietool en een datawarehouse, zodat de gegevens beschikbaar zijn voor analyse en rapportage.

Stap 6: Creëer een voorspellend model
Ontwikkel een voorspellend model op basis van de verzamelde gegevens. Data Scientists zullen de benodigde gegevens analyseren, aanvullen indien nodig en een machine learning-model trainen om nauwkeurige voorspellingen te doen.

Stap 7: Maak een gebruikersinterface
Ontwikkel een intuïtieve gebruikersinterface waarmee zakelijke gebruikers gegevens kunnen manipuleren en aangepaste rapporten kunnen genereren. Overweeg het gebruik van statische of dynamische dashboards, afhankelijk van de behoeften van je organisatie.

Stap 8: Train je medewerkers
Zorg ervoor dat je medewerkers getraind zijn in het gebruik van het HR-analyse systeem. Bied documentatie, tutorials en interactieve onboarding-tools aan om hen te helpen de functionaliteit van het systeem te begrijpen en effectief te gebruiken.

Door deze 8 stappen te volgen, kun je succesvol HR Analytics inzetten en waardevolle inzichten verkrijgen die je helpen bij het nemen van data gedreven beslissingen. HR Analytics heeft het potentieel om de manier waarop HR wordt benaderd te transformeren en de strategische impact van HR binnen organisaties te vergroten.

LAATSTE NEWS

Wij nemen je in 10 stappen mee naar een goede onboarding.
18-04-2024
Om tot een goede onboarding te komen worden de 4 C’s van Tayla Bauer (2010)...
12-04-2024
Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze Walk-In Wednesday.
13-03-2024
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close