INTERVIEW

Droombaan gevonden: Een interview met Roland

blog_image:article_openhr_16645429406336e8dc92504.png:end_blog_image

Roland Blom is Manager HR advies bij het Radboudumc te Nijmegen. Roland is eind 2017 bemiddeld door OpenHR..

Even voorstellen: wie ben je en waar werk je?
Ik ben Roland Blom en woon vlak onder Deventer, in Epse, met mijn vrouw. We hebben twee kinderen van 20 en 22 jaar, die inmiddels allebei het huis hebben verlaten.

Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd in Maastricht en heb tien jaar lang in de profit sector gewerkt. Inmiddels werk ik twintig jaar in de non-profit sector, waarvan vijftien jaar in de zorg.

Sinds 2018 ben ik werkzaam bij het Radboudumc in Nijmegen als Manager HR advies. Deze functie valt onder de HR directeur. Mijn team bestaat uit ongeveer 25 HR adviseurs. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de inzet van de HR adviseurs bij het Radboudumc. Ze zijn betrokken bij de HR-thema’s van de afdelingen en leveren een belangrijke bijdrage om het HR-beleid naar de afdelingen te brengen. De vitaliteit van het team, de ontwikkeling van de functie en de verbinding naar de overige HR-disciplines (zoals recruitment, juristen en mobiliteit) zijn belangrijke issues. Daarnaast ben ik samen met mijn collega MT-lid van HR-services verantwoordelijk voor, zoals we dat noemen, de HR-basis op orde. Binnen mijn portefeuille vallen daaronder HR-thema’s zoals Strategische Personeelsontwikkeling, Capaciteitsplanning en Zicht op formatie. Voor al deze thema’s geldt dat het ook een leiderschapscomponent heeft, daar zijn we als HR MT gezamenlijk verantwoordelijk voor.

Daarnaast hebben ook wij als UMC te maken met en moeten we anticiperen op het feit dat de wereld om ons heen in een rap tempo verandert. Daarmee verandert ook de zorgvraag, de onderzoeksvraag, en de vragen en behoeften van onze studenten. Onderwerpen als preventie, duurzaamheid, leefstijl, kwaliteit van leven, digitalisering, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg zijn steeds nadrukkelijker aan de orde. Patiënten willen bijvoorbeeld meer regie over hun behandeling en nieuwe behandelmethodes komen steeds sneller beschikbaar. De arbeidsmarkt verandert: er dreigt een tekort aan zorgmedewerkers. Er is écht behoefte aan meer samenwerking. Binnen onze organisatie, maar ook daarbuiten, in de regio, landelijk en internationaal. Wij zelf veranderen ook in de manier waarop wij met ons werk en leven willen omgaan. Als Radboudumc willen en moeten wij inspelen op deze maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen. Het past bij ons om daarin voorop te lopen. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, zijn we onze organisatie aan het aanpassen.

Het programma hiertoe heet Fit for the Future. HR, mijn collega’s en ook ikzelf leveren daaraan een belangrijke bijdrage. Zo zit ik in het programmateam en ben ik projectleider van het projectonderdeel was-wordt (welke formatie komt waar terecht in de nieuwe organisatie).

Je werkt nu bijna vijf jaar bij het Radboudumc, wat was voor jou de motivatie om deze stap te maken?
Bovenstaande laat al zien hoe divers de (HR-)thema’s zijn waar ik mee te maken heb. Volgens mij zegt dat genoeg. Maar er was oorspronkelijk een andere aanleiding. Gedurende mijn carrière, toen ik nog bij één van mijn vorige werkgevers zat, las ik opeens een vacature bij een universitair medisch centrum in het land. Op de één of andere manier sprak me dat heel erg aan en werd ik erdoor geraakt. Een complexe organisatie in een complexe omgeving. Een omgeving waarin veel beweging is en de zorgvraag van vandaag niet de zorgvraag van morgen is. Onderzoek, onderwijs en zorg komt bij elkaar. En waar ik door geraakt werd is voor een deel ook een onderbuikgevoel wat niet te duiden is: je ziet iets, je leest het, het begint te kriebelen en je denkt “Oh..., dat zou wel eens een fantastische omgeving kunnen zijn, waar ik heel nieuwsgierig naar ben en waar ik volgens mij van waarde kan zijn”.

Op dat moment was het zaadje geplant. En, aardig wat jaartjes later, werd ik door OpenHR benaderd voor het Radboudumc. Ik zat prima op mijn plek bij mijn vorige werkgever en was niet aan het zoeken. Jullie zeiden: "Dit is dé vacature voor jou Roland". Ik heb dat toen op me in laten werken en besloten het gesprek aan te gaan. Ik wist dat dit één van de weinige UMC’s in de buurt was voor mij. Het leek een ideale kans, maar ik was vooral nieuwsgierig naar hoe het bij het Radboudumc was en of ik van betekenis kon zijn. Na de gesprekken met de toenmalig directeur, Gys Driessen, werd ik alleen maar enthousiaster en gelukkig kwam dat enthousiasme van twee kanten.

Wat heeft deze stap je opgeleverd?
Heel veel!

Het Radboudumc is een organisatie waar veel kan, waar veel mag én waar je intellectueel enorm uitgedaagd wordt. Elke dag ga ik met veel plezier naar het werk. Geen dag is hetzelfde en geen issue is standaard. Als je in een omgeving mag werken waar voor de problemen van morgen niet altijd een oplossing voorhanden is, dan voel ik me op mijn plek. De vraag is dan: hoe doe je dat met elkaar?

Je kan heel rationeel kijken naar wat de organisatie op dat moment nodig had. Iemand binnen het HR managementteam met een bedrijfskundige insteek en achtergrond, kort gezegd een iets meer ‘blauw’ persoon. Maar uiteindelijk gaat het om gewaardeerd worden, van waarde zijn, een leuk team om je heen, met collega’s die er voor je zijn. Het HR MT, het team van de HR-adviseurs, maar ook de andere HR collega’s en de collega’s van andere afdelingen, elke dag is voor mij een feestje. En dat is toch waar het om draait?

Wat is jouw volgende stap?
Ik zit nog steeds heel erg goed op mijn plek. Ik krijg veel energie van mijn team HR-adviseurs en zie het als een uitdaging om samen met hen te verkennen wat Fit for the Future voor ons gaat betekenen en ze de ruimte te geven om daarnaartoe te groeien.

Ook mijn rol in het HR MT, de bijdrage die ik mag leveren aan de diverse thema’s en een bijdrage leveren aan het Radboudumc van de toekomst, geeft mij veel voldoening.

Wat staat er voor komende jaren bij jou op de HR agenda?
De HR adviseurs blijven spinnen in het web. Zij zullen de HR business partners zijn en blijven, de verbindingsofficieren tussen de toekomstige centra, departments, instituten en HR. Zij zullen zich op meer tactisch en strategisch niveau begeven. Naast de business van alle dag, zullen ze nog meer dan nu bezig zijn met die toekomst.

Daarnaast het mogen bijdragen aan belangrijke strategische HR vraagstukken, het omgaan met schaarste, het belang van een vitale en wendbare organisatie en medewerkers. Hoe kunnen we onzekerheidsvaardig worden, hoe gaan we om met complexe problemen, wat vraagt het van onze medewerkers en het leiderschap. Hoe anticiperen we op een veranderende zorgwereld. Dit zijn allemaal ontwikkelingen wat maakt dat ik goed op mijn plek zit hier.

Mijn werk is breed, ik doe elke dag veel kennis en kunde op, keer op keer. Dit geeft me ruimte om mezelf te blijven ontwikkelen waardoor ik hier nog lang niet uitgekeken ben.

Door de bemiddeling van OpenHR heeft Roland de stap naar het Radboudumc gemaakt, waar hij inmiddels bijna vijf jaar met veel plezier werkt. Wil jij ook jouw droombaan vinden? Schrijf je vandaag nog in.

Schrijf je in!

LAATSTE NEWS

Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze Walk-In Wednesday.
3-06-2024
Op 1 juli 2024 gaan er weer nieuwe wetten in die invloed hebben op de...
23-05-2024
Meimaand = actiemaand. Maak deze maand nog een boeking voor 2024 en...
7-05-2024
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close